Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na co peníze utrácet?

1. Malá radost každý den

Investice do malých radostí je z hlediska našeho pocitu štěstí efektivnější, než kdybychom si naráz pořídili jednu větší. Pozitivním zážitkům totiž rychle přivykneme. Když si koupíme tabulku skvělé čokolády a necháme na jazyku rozpouštět první čtverečky, budou nám připadat božské. Když ji sníme celou, bude to už prostě jenom čokoláda.

2. Pozvěte přátele na piknik

Je to zaručená investice do několika hodin radosti.

3. Utrácejte za zážitky

„Udělat si radost.“ Zdá se to tak snadné. Stačí si pořídit nové boty nebo malovaný květináč. Psychologické studie však ukazují, že investice do zážitků nám přinášejí víc radosti. Jak to? Na novou věc se rychle adaptujeme. Květináč postavíme za okno, a za chvíli jako by tam nebyl. Náš pocit štěstí se velmi rychle vrátí na základní úroveň.

4. Kupte si vzpomínky

Taky milujete prohlížení starých fotek? Snímků vás samotných nebo vašich dětí, když byly ještě malé? Dejte hmatatelnou podobu fotografiím, které zatím máte uložené jen v telefonu nebo v počítači. Uložte si je hezky postaru do alba nebo si je nechte zarámovat.

5. Přispějte na charitu

Neděláte to jen pro dobrou věc, děláte to i pro vlastní pocit štěstí. Experimenty ukázaly, že když přispíváme na dobročinné účely, centrum štěstí v našem mozku se rozsvítí podobně, jako bychom sami dostali odměnu.